Telefoon en horloges zijn niet meer de enige apparaten die ‘slim’ zijn. Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas komen alledaagse voorwerpen voorbij die opnieuw uitgevonden zijn door ze te voorzien van wifi en een app.

Het is weer vier dagen lang gadgets snuffelen in Las Vegas. Daar vindt deze week de jaarlijkse technologiebeurs CES plaats. Naar verwachting zullen in vier dagen meer dan 20.000 nieuwe producten gepresenteerd worden door de 3.600 aanwezige bedrijven.

Vroeger was CES het terrein van toonaangevende elektronicaconcerns, die hun nieuwste topmodellen aan het grote publiek toonden. Maar de Samsungs van deze wereld kiezen nu voor eigen persevenementen om de media-aandacht te maximaliseren.

Startups hebben CES overgenomen. Jonge bedrijven die met een hippe gadget de wereld willen verbeteren of veroveren. CES is dé plek om als startup in contact te komen met hotshots en investeerders uit de techindustrie.

Wil je volgend jaar daar ook tussen staan met je eigen vinding, dan volgt hier een korte handleiding. Kies een alledaagse voorwerp, gooi er wifi of bluetooth op en – belangrijk! – maak er een app bij. Het lijkt een garantie voor succes, want er zijn een flink aantal bedrijfjes op CES die met hun ‘slimme’ gadget goede sier maken. Kijk maar naar de volgende voorbeelden.

• Slimme bloempot

Parrot is vooral bekend als maker van drones, onbemande vliegtuigjes die je op afstand kunt besturen. Maar het Franse bedrijf komt nu met een nieuwe vondst: een slimme bloempot. De Parrot Pot heeft vier sensoren om de vochtigheid, temperatuur, voedingsstoffen en de hoeveelheid zonlicht te meten. Met het waterreservoir van 2,2 liter kan een plant een maand lang overleven.

Via een app geef je aan welke plant er in de pot zit. De pot geeft 'm vervolgens precies genoeg water op de juiste momenten. Een plant verzuipen is er niet meer bij. Maar daarvoor moet je wel 99 dollar neertellen.

• Slimme koelkast

Koelkasten met elektronische snufjes zijn er al langer. Maar Samsung laat op CES een opvallend ontwerp zien met een megatouchscreen op een van de vier deuren. Daarop kun je onder meer notitiebriefjes achterlaten, recepten vinden of YouTube-video's afspelen. En ja, dan hoor je ook geluid, want de koelkast geeft ingebouwde speakers.

Het slimste zit aan de binnenkant: elke keer als je de deur sluit, maken de vier camera's binnenin een foto van de inhoud die je kunt bekijken op je smartphone. Handig voor als je in de supermarkt staat en niet meer weet wat je in huis hebt.

samsung-fridge

Ook LG presenteerde een slimme koelkast op CES. Belangrijkste snufje is een glazen deur. Klop er twee keer op en het lampje binnenin gaat branden. Zo hoef je de deur niet te openen om te zien wat er in de koelkast ligt. Goed voor het milieu.

• Slimme beha

Fitnesstrackers zoals Fitbit en Jawbone zijn helemaal hip. Maar waarom een aparte gadgets om je pols dragen als je kleding ook je activiteit bij kan houden? De Canadese startup OMsignal kwam eerder al met een slim sportshirt voor mannen en herhaalt dit concept nu met een beha.

ombra

De OMbra meet de ademhaling, hartslag en het aantal verbrande calorieën met sensoren in de onderband. Die informatie wordt naar de mobiele app gestuurd. Nadeel van de OMbra is het prijskaartje: 149 dollar is veel geld voor een sportbeha.

• Slimme ring

Nog een tracker, maar dan eentje voor om je vinger. De Oura-ring houdt 24 uur per dag je biometrische gegevens bij: tijdens het sporten maar ook tijdens het slapen. Op basis daarvan berekent de app hoe je er fysiek aan toe bent en geeft suggesties. Zo kan de app voorstellen om vanavond eerder naar bed te gaan of om te gaan staan als je te lang zit.

oura

De Oura houdt het drie dagen vol op een volle accu en is binnen een uur weer volledig opgeladen. De glimmende witte en zwarte versie kost 299 euro. Ga je voor mat zwart, dan moet je 489 euro neertellen.

• Slimme riem

De Franse startup Emotia onthulde vorig jaar op CES een riem die met je meegroeit. De Belty trekt vanzelf strak door ingebouwde motoren en sensoren. Dit jaar heeft het bedrijf de slimme riem een opfrisbeurt gegeven. Hij is dunner, lichter en lijkt meer op een normale riem die je in de winkel koopt.

belty-good-vibes

En de Belty heeft nog een nieuwe feature: hij trilt als je te lang zit of niet genoeg water drinkt. Dat is allemaal in te stellen met de bijbehorende app. Emotia verwacht het nieuwe model in december 2016 te kunnen leveren. Kosten: 395 dollar.

• Slimme schoen

Veters strikken is verleden tijd met deze slimme schoen van de Franse startup Digitsole. Met een druk op de knop in de bijhorende app trekt de SmartShoe 01 zich strak. Een beetje zoals het schoeisel van Marty McFly in Back to the Future. En de schoen heeft nog meer snufjes. Zoals centrale verwarming, waarmee je voeten verwarmd kunnen worden tot 38 graden. Ook dat is in te stellen via de app. Verder telt de SmartShoe je stappen en berekent-ie hoeveel calorieën je hebt verbrand.

digitsole

Voor de mensen die de schoen er toch iets te futuristisch (lees: lelijk) uit vinden zien, komt Digitsole met meer gangbare sneakers en pumps. Die zijn niet voorzien van alle snufjes, maar zijn met 200 dollar wel een stuk goedkoper dan de 450 dollar die de SmartShoe kost.

• Slimme kinderlepel

Wil jouw kind geen groente eten? Daar heeft de startup Slow Control een oplossing voor. Met hun slimme kinderlepel en knuffel die je over je smartphone doet, houdt het kind de aandacht bij het eten, beweren de makers. De lepel is via Bluetooth gekoppeld aan de telefoon. Daarop draait een app die de baby's spelenderwijs door het eetproces leidt.

slow control

• Slimme tandenborstel

Naast groente eten is tandenpoetsen ook iets wat kinderen soms niet graag doen. Kolibree maakt van het reinigen van je tanden een spelletje met een slimme tandenborstel die via Bluetooth aan een iOS- of Android-telefoon gekoppeld worden. Daar draait een game op, waarbij de trotse tandenpoetser punten kan scoren door goed te schrobben. De sensoren registreren ook of er plekjes in het gebit zijn overgeslagen tijdens het poetsen.

kolibree

• Slimme thermometer

16 infraroodsensoren die in totaal 4.000 metingen doen. Zo kan de slimme thermometer van Withings binnen twee seconden je lichaamstemperatuur bepalen door het apparaat tegen je slaap te houden. Dat is een stuk hygiënischer dan oraal, rectaal of in het oor de temperatuur opmeten. Via wifi of Bluetooth stuurt het apparaat de metingen naar de iOS-app. Prijskaartje: 99,95 euro. Verkrijgbaar in het eerste kwartaal van 2016.

withings

• Slimme halsband

De PitPat is een klein apparaatje dat je vastmaakt aan de halsband van je hond. Zo kun je op je smartphone bijhouden of je huisdier wel voldoende beweegt. De app bevat bewegingsprogramma's voor meer dan 200 hondensoorten. Nu alleen nog te koop in Groot-Brittannië voor 39,99 pond, omgerekend ruim 53 euro. Maar binnenkort is de PitPat ook internationaal verkrijgbaar.

pitpat

• Slimme pan

Een pan met Bluetooth en een app, waarom ook niet? De Smartypan heeft drie sensoren, die het gewicht, temperatuur en vochtigheid van de ingrediënten meten. De app, die 350.000 recepten bevat, vertelt op basis van die gegevens wat je met het eten moet doen. Zo kan zelfs de domste kok ter wereld een maaltijd bereiden. Oh, en de Smartypan kan gewoon in de vaatwasser.

smartypan

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl